Lønset grunneierlag
LightWeb
LightWEB

      Lag/Foreninger    Infosider    Overnatting, reiseliv    Oppvekst, kirke, kultur    Bedrifter, tjenesteyting   

Kirke - Kultur
 

::Lønset menighet::Lønset vevloft::Lønset Skole::Lønset barnehage::Lønset samfunnshus::

 

Kirke 

Lønset har egen kirke med egen kirkegård. Lønset kapell er et av over seksti åttekantede kirkebygg i landet, reist i tømmer med utvendig kledning. Altertavlen er skåret av Sjur Jamtsæter med god hjelp av den senere verdensberømte treskjæreren Ole Olsen Moene. 

 

Lønset kapell er kirken for Lønset menighet som sorterer under Nidaros bispedømme.  

 

Gudstjenester arrangeres med utgangspunkt hver første søndag i månden og i høytider som jul, påske, pinse samt på nasjonaldagen. 

 

Kultur 

Lønset har et yrende kulturliv med en rekke lag og organissasjoner (se egne sider). Det finnes også spennende kulturtilbud som kan oppsøkes utenom organisasjonene. 

 

Nybrua over Driva ble gjenoppbygget på begynnelsen av 2000 tallet. Ferdselsåren mellom Lønset og gårdene sør for Driva ble dermed, etter lang tid igjen åpen for ferdsel.


 

Kaltberget ovenfor garden Tilset er et gammelt kleberstendbrudd hvor det ble tatt ut emner til kokekar og andre bruksgjennstander. Egen informasjonstavle finnes ved veien mot Hulberget og skiltet sti. 

 

Taubanen over Driva til gården Hulberget på sørsiden som går fra kjettingplassen på toppen av Gråura (Rv 70). Banen har et luftspenn på 575 m og høyde over elva 250m (laveste punkt) var hovedtransportåre for den til den da veiløse gården. Her ble det meste av forsyningene transportert likeså beboerne, skolebarna, jordmor, lege og besøkende .

 

Nedre Kletthammer på nordsiden av Rv 70 øverst i Gråura. Her er våningshuset bygget inn mot fjellet som dermed danner fjerde yttervegg for bygningen. Dette ble gjort etter at denne gården sammen Imangen og en husmannsplass gikk med i et av norgeshistoriens største snøskred i 1868. Ulykken gjorde stor skade på eiendom og krevde 32 menneskeliv. Minnestein etter ofrene er reist på kirkegården ved Lønset kapell. 

 

Gravaune, fredet gårdsbebyggelse med noe uvanlig form på fjøset. Gården var sentral i sammenheng med haugianerenes store framgang første halvdel av 1800- tallet. 

 

Småbruket er nesten slik et småbruk var før i tiden. Urtehage med ca 100 forskjellige arter, natur og kulturminnesti, aktiviteter, mange dyreslag, gårdsbutikk, galleri og "urtekafe" med spesiell "atmosfære" i den gamle låven med langbord, peis og servering. Kulturhistorisk utstilling i fjøsets yttervegg. 

 

Uvssætra i Dindalen er et idylisk sæteranlegg. Sætra driver tradisjonell sætring med kyr og servering av egenprodusert rømmegraut, rømme, vafler og kaffe samt salg av rømme og smør. 

 

Klatrefeltet i de loddrette fjellveggene ned mot Driva elv er et av Midt-Norges mest anerkjente og brukte for klippeklatring. Feltet er i bruk nesten daglig fra snøen trekker seg tilbake om våren til langt utpå høsten. 

 

Isholbrua sammen med de enorme jettegrytene, skapt av elvas strømninger gjennom tusenvis av år er en attraksjon helt på høyde med Magalaupet i Drivdalen og vel verdt et besøk.


 
 
 
 
 
 

Lønset grunneierlag
 
Adresse: N-7342 Lønset
Telefon: +47
Mobil: +47 456 62 749
E-post: grunneierlag@lonset.no


Hent veibeskrivelse / Get Directions

 

© LightWeb